Päämäärä 1: eheytyminen ja kuntoutuminen

Suurin osa syöpään sairastuneista kokee jääneensä aktiivisten hoitojen jälkeen yksin. Juuri tuolloin suurimmat pelot iskevät, ja monet tulevaisuuden haaveet muuttuvat. Siskot tarjoavat vertaistukea: meistä jokainen on kokenut saman. Haluamme kehittää palvelun, jonka avulla voimme kuntoutua ja eheytyä yhdessä sekä jaksaa paremmin.

Suunnitelmissamme on Siskola, syöpään sairastuneiden naisten oma verkkoyhteisö. Siellä voisimme keskustella kipeistäkin aiheista, ja saisimme ammattilaisilta käytännön ohjeita niin liikunnasta, ruokavaliosta kuin yleisestä jaksamisestakin. Toivomme, että pystymme tulevaisuudessa järjestämään nykyisen Siskopäivän lisäksi myös Siskojen omia tapahtumapäiviä ympäri Suomen.

Päämäärä 2: henkinen tuki

Potilaalta potilaalle tuleva vertaistuki on tärkeää. Somessa olemme aktiivisesti läsnä toisillemme. Aina löytyy itkuolkapää tai käytännön neuvo sitä kaipaavalle, vaikka omakin tilanne olisi vaikea.

Mediassa julkaistaan mieluiten voittajatarinoita, mutta valitettavasti jäsenistössämme on myös heitä, joilla ei ole toivoa. Läheiseksi käyneen ystävän hyvästely on raskasta. Tällöin joutuu taas kasvokkain omien pelkojensa ja tulevaisuuden epävarmuuden suhteen. On lohdutonta seurata sivusta elämästään luopuvaa siskoa pystymättä antamaan konkreettista tukea.

Vertaistuki riittää pitkälle, mutta kun seinät tuntuvat kaatuvan päälle, Siskolaan tarvitaan ammattilaisten apua.

Päämäärä 3: perheen hyvinvointi

”Äiti, kuoletko sinä?” Vakava sairaus koskettaa koko perhettä, ja monet kysymykset nousevat pintaan. Äidin muuttunut ulkomuoto ja väsymys saattaa hävettää tai pelottaa.

Syöpä heittää varjonsa myös parisuhteeseen. Kuka huolehtii puolison jaksamisesta, kuka kuuntelee?

Haluamme auttaa perheitä jaksamaan, keskustelemaan ja selviytymään syöpämatkasta. Yhdessä.

Päämäärä 4: hyvä saattohoito

Kokemuksemme osoittaa, että valitettavan harva sisko on saanut asianmukaista saattohoitoa. Olemme seuranneet sivusta voimattomina, kun kuoleva ei ole saanut kipuihinsa lievitystä. Emme ole omaisia, joten emme voi puuttua asiaan.

Usein tieto saattohoidosta tulee järkytyksenä sen tiedon ohella, että hoitovaihtoehdot on käytetty loppuun tai keho ei enää kestä. ”Nyt siirrytään sitten palliatiiviseen (oireita lievittävään) hoitoon ja katsotaanpa samalla sitä saattohoitopaikkaakin.”

Kun ymmärtää kuolevansa syöpään, potilaalla pitää olla tilaisuus keskustella elämästään, jäljellä olevasta ajastaan ja kuolemisesta ammattilaisen kanssa. Kenenkään ei pitäisi joutua kuolemaan kivuliaasti eikä yksin.

Muistimme enkelisiskoja Siskopäivänä 2016. Lämmin kiitos koskettavasta ja ikimuistoisesta esityksestä koreografi Mindy Lindblomille ja StepUp Schoolin Team M:lle. Esitys on omistettu ryhmän omalle tanssijalle Jennille, joka menehtyi syöpään vuonna 2008. Katso video yltä.

Kuvaus & editointi: Eemil Praks ja Tuukka Lehtinen.

Tee lahjoitus!

FI31 1351 3000 1265 70 / Nordea

Siskot – syöpäkuntoutujat ry:n (2650544-5) rahankeruulupa (RA/2017/713) on voimassa 13.07.2017–12.07.2018 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. 


Kerättäviä varoja käytetään syöpäpotilaille suunnattuun valtakunnalliseen vertaistukitoimintaan. Yhdistys haluaa tarjota potilasjäsenilleen hoitoalan ammattilaisten palveluja (psyko- ja perheterapeutit, lymfaterapeutit, liikunta- ja ravintoneuvojat sekä saattohoidon ammattilaiset). Varojen avulla mahdollistetaan tasapuolinen vertaistuki kaikille syöpään sairastuneille potilasjäsenille. Varoja tullaan käyttämään Siskot ry:n valtakunnallisiin vertaistukitapahtumiin sekä vuosittaisen Siskopäivän järjestämiseen (tila- ja tapahtumakulut).

Rahankeräystilit FI31 1351 3000 1265 70, NDEAFIHH. Sovelletut oikeussäännökset: Rahankeräyslaki (255/2006) Valtioneuvoston asetus rahankeräyksistä (503/2006).